Alopesi

Alopesi areata nedir?

Alopesi tıp dilinde saç kaybı anlamına gelmektedir. Alopesi areata ise saçlarda aniden yuvarlak saçsız alanlar oluşturacak şekilde dökülme olmasıdır.

Alopesi areatanın nedeni nedir?

Alopesi areata otoimmun bir hastalıkdır. Otoimmun hastalıklarda bilinmeyen bir nedenle bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu durumda kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit denen hücreler sitokin diye adlandırılan kimyasallar salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur.

Hastalığın ailesel özelliği var mıdır?

Alopesi areata ailenin bir bireyinden fazlasında görülebilir veya ailenin diğerlerinde tiroid bezi hastalıkları, pernisiyöz anemi ve vitiligo gibi diğer immun hastalıklar bulunabilir.

Hastalık bulaşıcı mıdır?

Alopesi areata bulaştırıcı değildir.

Alopesi areatanın nedeni nedir?

Hastalığın yenilen gıdalarla bir ilişkisi yoktur. Diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi hastalık stressli bir olaydan sonra başlayabilir, fakat bu olguların hepsinde yoktur.

Hastalık nasıl görülür?

Alopesi areata belirgin bir rahatsızlık vermediği için, genellikle berber tarafından saptanır. Saçın büyümesi durur ve kökünden ayrılır. Alpopesi areata üç evre gösterir. İlk olarak saçlar aniden dökülür, sonra dökülen alanda genişleme olur. Son olarak da saçlar başlangıçta renkleri beyaz veya gri olarak çıkmaya başlarlar. Bu ayları hatta yılları alabilir. Yeni kıllar çıkarken diğerleri dökülebilir.

Saçların tamamı dökülebilir mi?

Etkilenen hastaların %5 ine kadar olanında tüm saçlar dökülebilir. Bu duruma alopesi totalis denilir ve çok uzun sürebilir. Hastaların %1 inden azında vücut kılları tamamiyle dökülür, bu durum alopesi üniversalis olarak bilinir.

Hastalığın başka bir zararı var mıdır?

Alopesi areata fiziksel bir rahatsızlığa neden olmaz, ama psikolojik olarak hastayı etkiler.

  Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ne yazık ki hastalıkta kesin çözüm sağlayabilecek tedavi yoktur. Hastalık yavaş bir şekilde kendiliğinden iyileşebilir. Bazen yeni gelen saçlar beyaz veya gri renktedir, daha sonra orjinal renklerine dönerler.

Saçsız alana kortizon enjekte edilmesi saçların çıkışını hızlandırabilir. Bu tedavi intralezyonel kortizon enjeksiyonu olarak bilinir. Saçlardaki yeniden büyüme sadece enjeksiyon yapılan yerde görülür. Bu tedavi yeni alanlarda saç dökülmesini engellemez. Bununla beraber saçlar çıkmaya başlarsa ilave olarak yapılan enjeksiyonlar saçların çıkmasına yardımcı olur. 

Hastalığın tedavisinde bir çok farklı alternatif yöntem kullanılır. Fakat bu tedavilerin sonuçları değişkendir. Bazı losyonların kullanılması bazı kişilerde saçların çıkmasına sağlamaktadır. Bu amaçla kortizonlu ilaçlar veya minoksidil ve tahriş edici bir ajan olan ditranol kullanılabilir. Alopesi alanına dermatoloji uzmanı tarafından yapılan ilaç içerikli enjeksiyon uygulamaları en sık yapılan güvenli tedavi yöntemidir.

İmmunoterapi denen tedavide düşük bir konsantrasyonda allerjik reaksiyon oluşturabilecek bir madde dökülen alan uygulanır ve bir allerjik kontakt dermatit oluşması sağlanır. Bu amaçla sıklıkla diphenylcyclopropenone (diphencyprone) kullanılır. Ne yazık ki bu tedavi tahriş edici ve rahatsızlık vericidir, sıklıkla lenf bezlerinde büyümeye neden olur.

Yaygın saç kaybı durumunda güvenilir bir tedavi yöntemi yoktur. Kortizon içeren haplar, PUVA dediğimiz bir ışık tedavisi uygulanabilir. Fakat bu tedavilerin bazı yan etkileri vardır.

Yaygın saç kaybı durumunda güvenilir bir tedavi yöntemi yoktur. Kortizon içeren haplar, PUVA dediğimiz bir ışık tedavisi uygulanabilir. Fakat bu tedavilerin bazı yan etkileri vardır.

Erkek tipi saç dökülmesi (Androgenetik alopesi) nedir?

Saç dökülmesi tıp dilinde alopesi olarak bilinir. Eğer bu durum hormonlar(androjenler) ve genetik ile ilişkili ise androgenetik alopesi olarak bilinir ve kelliğe neden olur. Erkek tipi alopeside saç çizgisi geriye doğru çekilmiştir veya tepe bölgesinde dökülme vardır. Benzer tip saç dökülmesi kadınlarda kadın tipi saç dökülmesi olarak bilinir. Tepe bölgesindeki saçlarda incelme olur, genellikle erkeklere göre daha az şiddetlidir.

Kelliğin sebebi nedir?

Erkek tipi dökülme kalıtımsaldır ve genetik olarak kodlanmış dihidrotestesteron denen hormonun etkilerine hassasiyet sonucu gelişir. Dihidrotestesteron saçın anajen dediğimiz gelişme safhasını kısaltır ve kıl köklerinin küçülmesineneden olur ve böylelikle ilerleyici biçimde saçlar gid erek incelir. Dihidrotesteteronun üretimi 5-alfa redüktaz dediğimiz bir enzim tarafından düzenlenir.

Saçın gelişim evreleri nelerdir?

Tüm saç kökleri normal saç döngüsü süreci içinde belirli oranlarda farklı evrelerde bulunurlar. Saç gelişimi aktif ve dinlenme fazlarını içerir. Gelişme periodu anajen faz olarak bilinirve bu süreç 2-6 yıl sürer. Bu evrede kıl kökleri uzun ve derindir ve kalın koyu renkli kıllar bulundururlar. Saçların % 90´ı anajen evrededir. 

Anajen evreden sonra katajen faz dediğimiz birkaç hafta süren geç evresi görülür. Bu evrede kıl kökü büzüşür. Dinlenme fazı veya telojen faz dediğimiz fazda 2-4 ay sürer. Bu sürecin sonunda saçlar yeniden anajen faza geçerler. Telojen fazın sonrasında yeni bir anajen evre başlar, saçlar kökünden ayrılırve dökülür ve yeni saç gelişmeye başlar.

Dihidrotestesteron vücutta nerelerde bulunur?

Dihidrotestesteron saçlı deriyi de içermek üzere bir çok dokuda bulunur.

5-alfa redüctazın vücuttaki görevi nedir?

5-alfa redüktaz dihidrotestesteron üretimini düzenleyen bir enzimdir. Enzim protein yapıda bir madde olup bir kimyasal reaksiyonu hızlandıran katalizör olarak gören yapar. 5-alfa redüktazın etkinliği bazı ilaçlar tarafından engellenebilir.

Erkek tipi dökülmede genetik yapının önemi nedir?

Erkeklerde görülen erkek tipi dökülme genetik olarak belirlenen, dihidrotestestoronun etkilerine daha fazla duyarlık sonucu gelişir.

Erkek tipi dökülme ne sıklıkta görülür?

Erkek tipi dökülme tüm yaşam boyunca erkeklerin % 50´sinde meydana gelir. Hastalık farklı popülasyonlarda farklı oranda görülür, bu muhtemelen genetik ile ilgilidir. Beyaz ırkta ellili yaşlarda farklı seviylerde kellik problemi görülürken, Japon ve Çinli gibi ırklarda daha az görülür. 

Erkek tipi saç dökülmesinde hangi ilaçlar kullanılır?

Günümüzdeki tedavi seçenekler şunlardır:

  • Saç ekimi 
  • Kozmetikler
  • Takma saç ve peruk
  • Minoksidil solüsyon
  • Finasterid tablet (Tip II alfa redüktaz inhibitörü)